HACCP CAC/RCP 1-1969, Rev. 4.2003

U TRCI ZA ZDRAVLJE BUDITE BRŽI

FARMA PRIRODNIH VITAMINA

O pivskom kvascu

Pivski kvasac je gljivica Saccharomyces cerevisiae koja se koristi u proizvodnji piva. Procesom prerade sirovog pivskog kvasca dobija se odgorčen inaktivisan suvi pivski kvasac koji predstavlja pravu riznicu hranljivih sastojaka: belančevina, amino-kiselina, ugljenih hidrata, minerala, oligo elemenata i vitamina.

Najznačajnija komponenta pivskog kvasca su belančevine koje se po svojoj biološkoj vrednosti nalaze između belančevina biljnog i životinjskog porekla.

Po svom amino-kiselinskom sastavu one su punovredne, jer sadrže sve esencijalne amino-kiseline ( izoleucin, leucin, lizin, metionin, fenilalanin, treonin, triptofan, valin) koje su neophodne za rast i razvoj organizma, za regeneraciju tkiva i organa i normalno funkcionisanje ljudskog organizma. Pivski kvasac je naročito bogat lizinom i leucinom. U pivskom kvascu je takođe visok sadržaj i drugih amino-kiselina. Pivski kvasac je bogat vitaminima a naročito se ističe sadržajem velikih količina vitamina B kompleksa koji su rastvorljivi u vodi i veoma su značajni za odvijanje metaboličkih procesa u organizmu. To su : B1 (tiamin), B2 (riboflavin), nijacin (p.p.), B6 (piridoksin), B3 (pantotenska kiselina), biotin (vitamin H), B12. U pivskom kvascu ima i vitamina E i provitamina D.

Zbog visokog sadržaja vitamina B grupe pivski kvasac može da se primeni u lečenju svih oboljenja izazvanih nedostatkom vitamina B, a takođe je izvanredan dodatak ishrani onih kategorija ljudi koji imaju povećanje potrebe za vitaminom B kao što su: deca i omladina u doba rasta i razvoja, sportisti, žene u doba graviditeta i laktacije i starije osobe.

Zahvaljujući visokom sadržaju minerala i oligo elemenata (kalijuma, fosfora, magnezijuma, kalcijuma, gvožđa, hroma i selena) koji su neophodni za normalno odvijanje svih procesa u organizmu, pivski kvasac predstavlja izvanredan dodatak prirodnoj hrani u kojoj nema u dovoljnim količinama tih minerala. Uz vitamine B kompleksa minerali predstavljaju važne preventivne elemente protiv stresa ( magnezijum pre svih), osteoporoze (kalcijum), anemija (gvožđe) i drugih oboljenja.

U pivskom kvascu su zastupljeni i ugljeni hidrati i to uglavnom viši (složeni šečeri) pa je to još jedna pozitivna osobina pivskog kvasca, jer se može koristiti u ishrani dijabetičara. Pivski kvasac može da smanji i ublaži mnoge komplikacije koje nastaju kao posledica šećerne bolesti.

Pored hranljive pivski kvasac ima i veliku dijetetsku vrednost pa se koristi u dijetoterapiji mnogih bolesti: u lečenju bakterijskih i gljivičnih infekcija kože, u lečenju organa za varenje, u dijetoterapiji zapaljenja jetre i žučnih puteva. Ublažava predmenstrualne i klimaktericne tegobe a ima i specifičnu ulogu kao antianemični i antikancerogeni agens.

Pivski kvasac ima izuzetno povoljno dejstvo u lečenju bolesti nervnog i lokomotornog sistema, a takođe je neophodan kod lečenja gojaznosti i kod restriktivnih dijeta.
Kao prirodni regulator holesterola , pivski kvasac je najefikasniji u kombinaciji sa medom i jabukovim sirćetom (po jedna supena kašika).

Preporučena količina za upotrebu
suvog pivskog kvasca je 15-20g na dan podeljeno u tri jednake doze.